Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Δωρεάν πλεκτό σχέδιο καπέλου: Καπέλο με ραβδώσεις

 • από
Cartridge Belt Rib Hat

Ελπίζω να σας αρέσει αυτό το δωρεάν μοτίβο πλεξίματος για καπέλο με ραβδώσεις σε Cartridge Belt Rib. Αυτή η βελονιά είναι πολύ δημοφιλής για κασκόλ, αλλά δεν μπόρεσα να βρω πολλά σχέδια καπέλων μαζί της.

Το Cartridge Belt Rib ονομάζεται επίσης False Rib γιατί όταν το πλέκετε σε ίσιες βελόνες, αποκτάτε μια ραβδωτή εμφάνιση χωρίς βελονιές με κελάρυσμα. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικό για αρχάριους — δημιουργείτε αυτό το υπέροχο μοτίβο, πλήρως αναστρέψιμο, χωρίς μεγάλη εμπειρία.

Ωστόσο, πλέξιμο Cartridge Belt Rib στο γύρο; Σε κυκλικές βελόνες; Τελείως διαφορετικό! Για να αποκτήσετε το ίδιο μοτίβο, πρέπει να πλέξετε ένα διαφορετικό σχέδιο βελονιάς κάθε δεύτερη σειρά.

Βασικά, αφού πλέκεις πάντα από τη δεξιά πλευρά/έξω όταν πλέκεις στο γύρο, κάθε δεύτερο γύρο πρέπει να πλέκεις το αντίθετο/αντίστροφο από αυτό που θα έπλεκες σε ίσιες βελόνες. Έτσι, ό,τι πλέκεται είναι τώρα κελάρυσμα, και ό,τι ήταν νήμα μπροστά είναι τώρα νήμα πίσω.

Όλα αυτά για να πούμε, αυτό δεν είναι ένα μοτίβο για έναν αρχάριο πλέκτρια ή για κάποιον που δεν του αρέσει η λεπτομερής εργασία με σχέδια. Μόλις μπείτε στο αυλάκι των εναλλασσόμενων γύρων, δεν είναι πολύ απαιτητικό.

Θα χρειαστεί να δώσετε μεγάλη προσοχή στους τέσσερις φθίνοντες γύρους, οπότε σταματήστε το Netflix. Και συνιστώ να κάνετε και τους τέσσερις γύρους χωρίς διακοπές, αν μπορείτε.

Ψάχνετε για περισσότερα σχέδια πλεξίματος; Δοκιμάστε το μοτίβο μου Rainbow Knit Beanie Hat, το Classic Cuffed Beanie μοτίβο ή το Fingerless Gloves μου.

Πλέξτε το δικό σας εύκολο φουλάρι χωρίς κελάρυσμα

Δωρεάν, εκτυπώσιμο μοτίβο πλεξίματος για κασκόλ με ραβδώσεις – Δεν χρειάζονται purls. Οδηγίες βήμα προς βήμα για αρχάριους!

Αναγκαίες

 • 1 κουβάρι με πενιέ (γνωστό και ως βάρος Aran ή 10 στρώσεις).
  Χρησιμοποίησα Cascade Pure Alpaca σε τζιν (100 γραμμάρια/220 γιάρδες/200 μέτρα το καθένα).
 • μέγεθος US 6 (4mm) 16 ιντσών εγκύκλιος βελόνες ή το μέγεθος που απαιτείται για να αποκτήσετε ένα μέγεθος
 • βελόνα νήματος για ράψιμο στις άκρες

Μετρητής

20 βελονιές = 4 ίντσες σε σχέδιο

Πλέξτε ένα κομμάτι δοκιμής με το προτεινόμενο μέγεθος βελόνας
Ρίξτε 20 βελονιές και πλέξτε περίπου 20 σειρές στο σχέδιο. Αν είναι πολύ χαλαρό, πάρτε ένα ή δύο νούμερα μικρότερο. Πλέκω πάντα ένα κομμάτι δοκιμής και αν δεν είμαι ευχαριστημένος με την εμφάνιση, πλέκω ένα άλλο με βελόνα διαφορετικού μεγέθους. Το μέγεθος της βελόνας είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη για να βεβαιωθείτε ότι το πλέξιμο σας φαίνεται καλό.

Σύντροφος

Μικρός ενήλικας: 20″ περιφέρεια, 9″ ύψος
Μεγάλος ενήλικας: 22″ περιφέρεια, 10″ ύψος

Πλεκτό σχέδιο καπέλου: Καπέλο με ραβδώσεις

 1. Φοράω

  Ρίξτε 120 (132) βελονιές. Αυτό το μοτίβο δουλεύεται σε πολλαπλάσια 4 βελονιών. Εάν θέλετε να αυξήσετε ή να μειώσετε το μέγεθος, τέσσερις βελονιές ισούνται λίγο περισσότερο από μισή ίντσα στο σχέδιο.

 2. Συνδέστε τα ράμματα

  Συνδέστε τις βελονιές για να δουλέψουν στο γύρο, προσέχοντας να μην στρίψετε τις βελονιές και τοποθετήστε μια κλωστή μαρκαδόρου στην αρχή.Συνδέστε τα ράμματα για να δουλέψουν στο γύρο

 3. Συνεχίστε στο μοτίβο

  Το σχέδιο γίνεται με δύο εναλλασσόμενες βελονιές:

  Πρώτος γύρος (και εναλλασσόμενοι γύροι):
  Πλέξτε δύο πόντους, *φέρτε το νήμα σας μπροστά, γλιστρήστε μια βελονιά σαν να κελάρυσμα (σαν να πρόκειται να το κελάρυσμα), φέρτε το νήμα σας προς τα πίσω, πλέξτε τρεις πόντους. Επαναλάβετε αυτά τα βήματα από το * για την υπόλοιπη σειρά, μέχρι να μείνουν δύο βελονιές πριν από το νήμα του μαρκαδόρου σας. Για τις δύο τελευταίες βελονιές: περάστε τη μία με ένα σκέλος μπροστά, πλέξτε τη μία.

  Δεύτερος γύρος (και εναλλακτικοί γύροι):
  Περάστε μια βελονιά σαν να θέλετε να κάνετε κελάρυσμα με νήμα προς τα πίσω, φέρτε το νήμα σας μπροστά, κάντε 3 πόντους. Επαναλάβετε για την υπόλοιπη σειρά μέχρι το μαρκαδόρο σας.

  Σε πλεκτά:
  1η σειρά: k2, *sl 1 wyif, k3. Επαναλάβετε από * έως 2 βελονιές πριν από το δείκτη και μετά sl 1 wyif, k1.
  2η σειρά: sl 1 wyib, p3. Επαναλάβετε για να επισημάνετε

 4. Συμβουλές για αυτό το μοτίβο

  Εκτός από την παρακολούθηση της σειράς στην οποία βρίσκεστε, το μοτίβο είναι αρκετά απλό.

  Μόλις ολοκληρώσετε μερικές σειρές, θα αρχίσετε να βλέπετε το μοτίβο να εμφανίζεται και το
  τα ράμματα γίνονται λίγο πιο εύκολο να παρακολουθούνται. Βλέπετε τις κορυφογραμμές να αρχίζουν να σχηματίζονται;
  Θα παρατηρήσετε ότι το πάνω μέρος της πλάτης είναι μια πολύ έντονη πλεκτή βελονιά (σε σχήμα V) –
  αυτή η βελονιά είναι η μεσαία βελονιά των τριών που πλέκεις (είναι και αυτή που γλιστράς
  στην πλευρά του κελάρυσμα, γι’ αυτό και ξεχωρίζει).

  Εάν χάσετε το σημείο που βρίσκεστε στο μοτίβο σας, βεβαιωθείτε ότι η κορυφή της κορυφογραμμής —
  αυτή η μεγάλη πλεκτή βελονιά – βρίσκεται στη μέση των τριών πλεκτών βελονιών σας όταν βρίσκεστε στην πρώτη/πλεκτή σειρά, και είναι η βελονιά στην οποία γλιστράτε στη δεύτερη σειρά/κελάρυσμα. Τώρα ξέρετε πού βρίσκεστε και μπορείτε να συνεχίσετε!

  Κάτι άλλο: η πρώτη βελονιά του γύρου, αυτή ακριβώς μετά τον μαρκαδόρο, τείνει να είναι πιο χαλαρή από τις άλλες, οπότε δώστε της ένα επιπλέον τράβηγμα όταν το πλέκετε. Θα φαίνεται καλύτερα.

 5. Μειώστε τα ράμματα σας

  Όταν το πλέξιμο σας έχει ύψος 8,5 (9,5) ίντσες, αρχίστε να μειώνετε τους γύρους:

  Πρώτος γύρος συλλογής:
  Πλέξτε δύο πόντους, *φέρτε το νήμα σας μπροστά, γλιστρήστε μια βελονιά σαν να κελάρυσμα (σαν να πρόκειται να το κελάρυσμα), φέρτε το νήμα σας προς τα πίσω, πλέξτε δύο πόντους μαζί, πλέξτε μια βελονιά. Επαναλάβετε αυτά τα βήματα από το * για τον υπόλοιπο γύρο, μέχρι να μείνουν δύο βελονιές πριν από το νήμα του μαρκαδόρου. Περάστε ένα κελάρυσμα με νήμα στο μπροστινό μέρος. Αφαιρέστε την κλωστή του μαρκαδόρου και πλέξτε την τελευταία βελονιά της σειράς μαζί με την πρώτη βελονιά της επόμενης σειράς. 90(99) βελονιές
  [k2, *sl 1 wyif, k2 tog, k1. Repeat from * to 2 stitches before the marker. sl 1 wyif, k2 tog with first stitch of next round.]

  Αντικαταστήστε τον μαρκαδόρο μετά την τελευταία βελονιά (τις δύο που μόλις πλέξατε μαζί).

  Δεύτερος γύρος συλλογής:
  Τραβήξτε δύο, τραβήξτε μια βελονιά προς τα πίσω με νήμα. Επαναλάβετε μέχρι το σημάδι.
  [p2, sl 1 wyib. Repeat to marker.]

  Τρίτος γύρος δοκιμής:
  Πλέξτε μια βελονιά, πλέξτε δύο μαζί. Επαναλάβετε μέχρι το σημάδι. 60(66) βελονιές
  [k1, k2 tog. Repeat to marker.]

  Τέταρτος φθίνων γύρος:
  Πλέξτε δύο μαζί. Επαναλάβετε μέχρι το σημάδι. 30(33) βελονιές
  [k2 tog. Repeat to marker.]

 6. Δέστε μακριά

  Κόψτε το νήμα σας, αφήνοντας μια ουρά 10 ιντσών. Χρησιμοποιήστε μια βελόνα νήματος για να τραβήξετε την ουρά σας μέσα από όλες τις βελονιές στις βελόνες σας και τραβήξτε σφιχτά. Στερεώστε από μέσα και ράψτε μέχρι το τέλος.Ράψτε στις άκρες του ελεύθερου πλεκτού σχεδίου καπέλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *